Over Shabu Shabu

Shabu Shabu is één van de eerste restaurants in Nederland die het ‘All You Can Eat’ concept heeft geïntroduceerd voor Japans eten. Daarmee hebben ze aan de grond gestaan van de enorme populariteit van Sushi vandaag de dag.

Bij Shabu Shabu kun je ‘All you can Taste’ lunchen en dineren voor een vaste prijs. Met pure, verse ingrediënten, die de koks verwerken tot smakelijke Japanse gerechten kun je een ware ‘Japanese dining experience’ verwachten.

De Uitdagingen

Shabu Shabu is één van de eerste restaurants in Nederland die het ‘All You Can Eat’ concept heeft geïntroduceerd voor Japans eten. Het oorspronkelijke ‘All You can Eat’ concept werkte met bestelformulieren.

Hoe werkt het bestelformulier?
De gasten krijgen per tafel één bestelformulier en kunnen daarop hun keuze aanvinken. Het bestelformulier wordt opgehaald door een medewerker en brengt deze naar de kassa. De kassamedewerker voert vervolgens de aangevinkte items in van ieder bestelformulier.

Ondanks dat het bestelformulier een vernieuwing was op het gebied van bestelling verwerken, heeft het enkele zwakke plekken:

 1. Veel fouten
 2. Zeer tijdrovend
 3. Hoge loonkosten
 4. Drankverkoop laag
 5. Piekmomenten in de keuken

” Voordat wij gekozen hadden om te gaan werken met Tabletmenukaarten waren wij bang dat het gebruik ten kosten zou gaan van de service aan de gasten. Daarom hebben we aan het begin de drankenkaart eraf gelaten. Vandaag werken al onze 14 restaurants met Tabletmenukaart en staat ons gehele assortiment erop. Onze service en het contact met gasten is juist verbeterd tegen onze verwachtingen in. Doordat wij niet steeds bezig zijn met het opnemen van bestellingen kunnen we ons richten op persoonlijke aandacht, het snel uitserveren van bestellingen en bijvoorbeeld uitschenken van flessen wijn. Daar hadden we in het verleden nooit tijd voor.

Waarin ik ooit dacht dat Tabletmenukaart alleen geschikt zou zijn voor concepten als de onze, zie ik nu veel meer mogelijkheden.

Wat ik bij het bedrijf achter Tabletmenukaart waardeer is dat ze blijven ontwikkelen. Onze suggesties worden meegenomen en in een eerstvolgende update doorgevoerd. Het allerbelangrijkste is dat het werkt! Wij werken inmiddels 3 jaar met Tabletmenukaarten en het werkt gewoon. Wij kunnen daarvan op aan”.

Winson Pang

Eigenaar Shabu Shabu, Shabu Shabu Group B.V.

De Resultaten

Shabu Shabu introduceerde als eerste ‘All you can eat’ restaurant in Nederland het bestellen met Tabletmenukaarten. Inmiddels werken alle 14 vestigingen met onze software.

Bij Shabu Shabu hebben we op verschillende punten een verbetering laten zien:

1. De Keuken is productiever
2. De bediening is productiever inzetbaar
3. Gasten ervaren een verbetering van de service
4. Managers hebben een beter overzicht
5. Doorloopsnelheid is met 9% gestegen
6. Gemiddelde besteding per persoon is met 21% gestegen
7. Loonkosten zijn van 39% gedaald naar 34%

Resultaten die spreken

Cijfers liegen niet. Wij hebben op verschillende locaties metingen gedaan naar 4 onderdelen namelijk:

1. Foute bestellingen
2. Tevredenheid onder gasten
3. Rendement oftewel Return on Investment
4. Productiviteit

Bezoek een shabu shabu vestiging

14

Vestigingen

1100

Tabletmenukaarten

2750

Dagelijkse gebruiker

7150

Bestelmomenten per dag

 

Bestelformulier of Tabletmenukaart

Tabletmenukaart

 • Direct verwerking van bestellingen in de kassa
 • Direct bestellingen naar de keuken
 • Direct drank bestellingen naar de bar
 • 15 – 30% meer omzet
 • 10 – 20% minder personeel

Bestelformulier

 • Verwerking in de kassa is tijdrovend
 • Bestellingen pas door naar de keuken na verwerking in de kassa
 • Drank bestellen pas als de bediening tijd heeft